Fysisk aktivitet på recept (FaR)


Motion kan göra underverk med din hälsa! För dig som bedöms ha medicinsk nytta av träning finns möjlighet att få fysisk aktivitet på recept (FaR). 
FaR skrivs ut av legitimerad sjukvårdspersonal, exempelvis läkare, sjuksköterskor och sjuk-
gymnaster. 

IMG_6845

Är du ordinerad fysisk aktivitet på recept?

Vår idé är att det ska vara enkelt och roligt att träna. Det gäller också när man hamnar i situationer där man kan behöva ta det lite lugnare. Vi erbjuder många olika träningsformer som var och en, kan peppa och ge dig det där lilla extra stödet för att komma igång.

F&S Älmhult erbjuder ett allsidigt FaR-kort där du har tillgång till hela vårt träningsutbud. Du kan välja bland ca 45 grupptränings-
pass/vecka. Dessutom kan du träna och få hjälp i vårt gym. Med FaR-kortet har du tillgång till gymmet på de tider som vår reception är bemannad. Se startsidan för aktuell information om receptionens öppettider. 

Vill du träna i grupp och behöver starta lugnt, rekommenderar vi dig vår softträning. Soft innebär en nivå lägre, där vi dragit ner tempo och belastning på några av våra populäraste träningsformer. Perfekt om man behöver ta extra hänsyn till leder och muskler. Softnivån hittar du på Jympa, Spinning, Cirkelfys, Flex och Cirkelgym.

All träning leds av Friskis&Svettis licensierade ledare och tränare, lyhörda för dig som är FaR-motionär.FaR-kortet – det självklara och prisvärda valet 

Kortet kostar 500 kr och gäller för 10 träningstillfällen under tre månader från inköpsdatum. Medlemsavgift på 100 kr tillkommer. Visa upp FaR-recept och legitimation vid köp. Kortet köper du i vår reception.


Du som fått ett recept på FaR av din vårdgivare - kontakta vår samordnare

Din vårdgivare har det medicinska ansvaret samt ansvar för uppföljning efter receptutfärdandet medan vårt mål är att erbjuda dig rolig, inspirerande träning som kan bli en del av din vardag!

I FaR-kortet ingår en välkomst-/komigång-träff med vår utbildade FaR-samordnare. Hennes roll är att hjälpa dig komma igång, hitta träningsformer som passar dig samt att svara på dina frågor.

När du bestämt dig - kontakta då vår FaR-samordnare Zara Tall. Maila på: zara@almhult.friskissvettis.se eller ring på 0476-133 00 (mån-fred kl. 8-16).

 

Friskare med fysisk aktivitet

Motion kan göra underverk med din hälsa. Du ökar ämnesomsättningen, stärker immunförsvaret, får bättre kondition och rörlighet, orkar mer och sover bättre. Regelbunden fysisk aktivitet minskar också risken för att du skall drabbas av exempelvis hjärt-kärlsjukdom, åldersdiabetes, högt blodtryck och tjocktarmscancer. Det har en förebyggande effekt när det gäller övervikt, benskörhet och lindrande verkan vid ledsmärtor. Det har också en säkerställd effekt när det gäller att lindra ångest och lättare depressioner.

I de fall där fysisk aktivitet har effekt på hälsan är den nästa alltid att föredra framför läkemedels­behandling. Motion är både skonsammare för patienten och billigare för samhället. Fysisk aktivitet på recept skrivs ut av legitimerad sjukvårdspersonal, exempelvis läkare, sjuksköterskor och sjukgymnaster.


Den viktiga halvtimman

Att röra sig i 30 minuter om dagen i måttligt tempo är vad kroppen behöver för att hälsan ska påverkas i positiv riktning. Vid måttlig ansträngning upplever du lätt andfåddhet och en ökad värmekänsla i kroppen, som vid till exempel en rask promenad.